Het is ontzettend vervelend als je auto, motor of ander motorvoertuig gestolen wordt. Of als hij wordt opengebroken en er zijn spullen uit meegenomen. Wat moet je doen als het in Nederland gebeurt en wat als je in het buitenland bent? En hoe kun je je beter beschermen tegen diefstal?

Mijn auto of motor is gestolen. Wat moet ik doen?

De diefstal van je auto, motor of vrachtauto kan je telefonisch melden bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit. Dit loket is de hele week van 07.00 uur tot 23.00 uur bereikbaar via 088 – 00 87 444. Bel zo snel mogelijk, dit vergroot de kans op terugvinden! Houd (zo mogelijk) je rijbewijs, kentekenbewijs en jouw verzekeringspapieren bij de hand.

Let op: bel het aangifteloket niet voor de aangifte van de diefstal van je brom- of snorfiets. De politie raadt aan dit via internet te doen.

Waar doe ik aangifte van diefstal uit mijn (vracht)auto?

Is er iets uit jouw personenauto gestolen, doe dan aangifte via internet of ga naar een politiebureau voor de aangifte. Bel voor een afspraak met 0900-8844. Van ladingdiefstal (ook pogingen) uit een vrachtwagen van meer dan 3500 kg kan je op verschillende manieren aangifte doen.

Mijn auto of motor is in het buitenland gestolen. Wat nu?

Doe dan direct aangifte van de diefstal bij de politie ter plaatse. Dit geldt voor alle motorvoertuigen met een Nederlands kenteken, dus ook campers, vrachtauto’s, bedrijfswagens, aanhangwagens en opleggers. De aangifte in het buitenland is nodig omdat het voertuig waarschijnlijk nog daar in de buurt is. Ook wordt de diefstal dan direct internationaal bekend gemaakt.

Bewaar deze aangifte goed. Je hebt hem nodig omdat je de diefstal ook in Nederland moet melden, zodra je terug bent. Je hoeft hiervoor niet naar een politiebureau. Neem telefonisch contact op met het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit. Dat is bereikbaar via het telefoonnummer 088 008 74 44 (lokaal tarief). Tijdens het gesprek zal gevraagd worden om de aangifte op te sturen die je in het buitenland deed. Scan deze in en stuur hem naar [email protected]. Het aangifteloket zorgt vervolgens dat politie, Rijksdienst voor het Wegverkeer en jouw verzekeraar op de hoogte worden gesteld.

Hoe verklein ik de kans op diefstal van mijn auto?

 • Doe jouw auto altijd op slot. Controleer of de auto echt op slot is.
 • Laat het dashboardkastje open. Laat zien dat er niets van waarde te halen is.
 • Verwijder de afdruk van uw navigatiesysteem op jouw voorruit.
 • Stop de aansteker terug in de houder nadat u deze heeft gebruikt voor jouw smartphone of navigatiesysteem.
 • Laat je toch apparaten in de auto liggen? Schakel ze dan helemaal uit. Dieven kunnen laptops, tablets en telefoons aan de hand van het Bluetooth-signaal detecteren.
 • Parkeer als het kan op een goed verlichte plek en in het zicht van omliggende huizen.
 • Kijk voor tips ook op de site van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit

Hoe verklein ik de kans op diefstal van mijn motor?

 • Stal je motor altijd in een goede garage of stalling.
 • Gebruik uitsluitend goede sloten.
 • Laat een alarmsysteem monteren.
 • Maak jouw voertuig ‘vast aan de grond’ of aan speciale motorpalen.
 • Zorg dat er in jouw motor een startonderbreker is gemonteerd.
 • Monteer in jouw motor een voertuigvolgsysteem met GPS. Hierdoor kan de politie na een eventuele diefstal traceren waar uw voertuig zich exact bevindt.
 • Zet een buurtapp op en zorg samen met je buren voor een waakzame wijk.

Bron: Politie.nl

DEEL DIT BERICHT