Inbrekers gebruiken vaak standaard inbraakmethodes. Woninginbraak kan een grote impact hebben op jouw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in jouw huis geweest, ze hebben aan jouw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kun je er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in jouw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.

Veel gebruikte inbraakmethodes

Deur of raam intrappen

Inbrekers kunnen een deur of raam (gedeeltelijk) intrappen om een woning binnen te komen. Het is lastig om dit soort inbraken te voorkomen.

Tip: om dit bij jouw woning te voorkomen kan je de deur verstevigen met een extra slot op kniehoogte, of een stevigere deur plaatsen. Als jouw waardevolle spullen uit het zicht opbergt, zal een inbreker minder snel geneigd zijn jouw woning uit te kiezen.

Cilinder afbreken

Inbrekers kunnen met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Zonder cilinder is de deur zó te openen.

Tip: om dit bij jouw woning te voorkomen, word aangeraden aan om goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in jouw deuren en ramen te installeren en deze ook consequent te gebruiken. Als je het beslag vervangt, neem dan direct beslag met een voorziening die ook tegen cilindertrekken bestand is.

Sommige inbrekers maken gebruik van zelfgemaakt of professioneel gereedschap uit de slot- en sleutelbranche. Met dit gereedschap trekken ze de cilinder rechtstandig uit het slot. Dit kan je voorkomen door cilinders te monteren die tegen dit zogenaamde ‘kerntrekken’ bestand zijn. Ook bestaat er beslag dat tegen kerntrekken is beveiligd.

Deur openen door ‘hengelen’ via de brievenbus

Inbrekers kunnen het deurslot opentrekken via de brievenbus. Als de voordeur niet op slot zit kan een inbreker, met behulp van bijvoorbeeld een kleerhangertje, de slothaak open trekken.

Tip: om dit bij jouw woning te voorkomen, kun je het beste altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit halen. Plaats eventueel een kap over jouw brievenbus zodat niemand via de brievenbus binnen kan komen.

Gaatje boren om raam of deur te openen

Inbrekers kunnen een gaatje boren onder het slot van een deur of raam en zo met een ijzerdraad de sleutel omdraaien en/of de raamsluiting openen.

Tip: om dit bij jouw woning te voorkomen kun je het beste altijd, nadat je deuren en ramen op slot hebt gedaan, de sleutel uit het slot halen en opbergen.

Babbeltruc

Inbrekers kunnen aanbellen met een smoesje en zo uw huis binnenkomen. Dit heet een babbeltruc. Babbeltrucs worden door zowel keurig uitziende als juist zielig uitziende personen gepleegd. Wees gezond wantrouwig aan de deur!

Tip: om dit bij jouw woning te voorkomen raden wij je aan onbekende bezoekers altijd naar een identiteitsbewijs te vragen. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Eventueel kan je een spionnetje (kijkgaatje) in de deur laten maken of een kierstandhouder monteren. Je kunt hiermee de deur op een kier houden als u een onbekende bezoeker om een identiteitsbewijs vraagt. Handel zoveel mogelijk bij de deur af en vraag onbekenden niet zomaar binnen.

Insluipen

Inbrekers kunnen binnenkomen via een openstaand raam of een deur die niet op slot was.

Tip: om dit bij jouw woning te voorkomen, kan je het beste ramen en deuren altijd dicht en op slot doen. Ook als je maar even weg bent of bijvoorbeeld even naar boven gaat. Laat de sleutels niet in de sloten zitten. Plaats eventueel kierstandhouders als je ramen open wilt laten staan.

Flipperen om de deur te openen

Inbrekers kunnen met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn het slot – de ‘dagschoot’ – indrukken en openen. Deze manier van inbreken wordt flipperen genoemd.

Tip: om dit bij jouw woning te voorkomen kan je het beste altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit halen. Ook kan je een anti-inbraakstrip op ramen en deuren monteren.

DE SAAR-METHODE

Waak samen met je buren over de veiligheid in de straat. Maken jullie gebruik van een buurtapp? Hanteer dan de SAAR-Methode. Benieuwd of er een buurtapp actief is in jouw wijk? Gebruik de zoekfunctie om jouw buurt en de bij ons aangemelde buurtapps te vinden! Nog geen buurtapp actief? Zet een buurtapp op!

DEEL DIT BERICHT

Preventieshop

Meer NIEUWS

nieuwsbrief